Rabarberkladdkaka – den godaste kakan?

För den lycklige som har gott om rabarber har jag ett tips på en väldigt god rabarberkladdkaka som dessutom går snabbt att göra och som är vacker att servera! Jag har inga egna rabarber men om man frågar snällt brukar man kunna få lite av någon som inte använder upp all sin rabarber. Den rabarbern som jag använt till den här kakan har mina svärföräldrar odlat i sin trädgård. Det var även min svärmors syster som bjöd mig på kakan för första gången tidigare i våras. Efter det har jag redan bakat den flera gånger. Så stort tack till alla som sprider sina goda recept och som delar med sig av sin skörd!

Rabarberkladdkaka

Smeten:

150 gram smör

2,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

3 ägg

2 dl vetemjöl

Garneringen:

250 g rabarber

2  msk strösocker

1-2 tsk kardemumma

Florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smör och rör sedan i övriga ingredienser i kastrullen. Häll smeten i en smord och bröad springform (ca 24 cm).

3. Skala rabarbern och skär den i lite tunnare längder som är ca 1 cm kortare än formens diameter och halvera dem sedan.

4. Strö socker över rabarbern och lägg sedan ut den i ett solmönster på smeten i formen.

5. Strö över kardemumma och grädda sedan i ca 20 minuter. Kakan ska vara kladdig när du tar ut den.

6. Pudra på florsocker innan servering och servera gärna med grädde, glass eller både och.

Några tips för en fantastisk kaka

  • Glöm inte kardemumman!
  • Grädda den inte för länge- kladdigt är gott!
  • Rör bara ihop smeten. Om du vispar den för mycket finns risk att rabarbern sjunker ner i den luftiga smeten och det blir inget solmönster.
  • Om du gillade kakan så är ett tips är att frysa in rabarber i färdiga stänger så kan du ta fram och baka kakan om och om igen när du känner för det!

rabarberkladdkaka är gott