ost är gott

Ost och andra pålägg

Osten är en av de äldsta mejeriprodukterna och är en självklar del av de flesta människors kost, inte minst som smörgåspålägg. Svenskarna hör till de största konsumenterna av ost i världen idag. Enligt studier äter varje svensk ungefär 18 kg per år. Det är mycket men vi ligger ändå långt efter grekerna som äter över 27 kg per år. Ost kan användas till många ändamål och smakar gott på smörgåsen, i maträtter, i sallad eller som den är tillsammans med ett glas vin. Det finns många osttyper att välja mellan, både för vardagliga och mer lyxiga ändamål.

Ost har en lång historia

Ingen vet exakt när osten uppfanns men man vet att den är mycket gammal. Det är möjligt att den är äldre än historieskrivningen och kanske till och med äldre än brödet. En anledning till att osten blev vanlig så tidigt var att man behövde sätt att förvara mjölk över längre tidsperioder, speciellt i varma klimat där mjölken kunde surna på bara några timmar. På medeltiden sysslade många kloster med att producera ost och tack vare dem förfinades osttillverkningen och många nya osttyper skapades.

Om man bortser från smör är ost det populäraste pålägget i Sverige. Efter osten kommer skinka, korv och mer typiskt svenska pålägg som kaviar och leverpastej. Självklart är också olika grönsaker som gurka och tomat vanliga men de brukar oftast kombineras med andra pålägg. I Norge, som har en stark kultur av lunchmackor, har det länge varit en tradition att garnera ostmackan med paprika. Undersökningar visar att det är vanligare att kvinnor har grönsaker på sina mackor än att män har det.

De vanligaste påläggsostar

vanligaste ostOst brukar ibland delas in i dessertostar och påläggsostar. De flesta av påläggsostarna som folk äter till vardags är milda i smaken men ändå delikata. En av de populäraste ostarna i världen är holländska gouda. Det är en halvhård osttyp som har en mild, småsöt smak och en smidig struktur. En annan populär påläggsost är edamerosten som också den är holländsk. Bra edamerost är tydligt gul och har en fräsch och mild smak. Edamer gör sig bra i ugnsrätter och passar utmärkt på bröd.

Det som i Sverige ibland brukar kallas för schweizerost syftar egentligen på flera olika schweiziska ostar. En av dem är emmentaler, en hårdost med medelstora hål och en något nötig smak. De flesta äter emmentaler på smörgåsen men om man vill ha variation gör den sig speciellt bra tillsammans med frukt. Ytterligare en schweizisk-tysk ost är tilsiterosten. Det är en halvhård ljusgul osttyp med lite kraftigare smak, som görs på skummad komjölk. Tilsiter passar bra till grovt rågbröd och öl.

Stort utbud av härliga ostar

ost i olika varianterDet finns många pålägg att välja mellan men ost är populärast i Sverige. Utbudet av olika ostar är stort och består av allt från internationellt prisbelönta ädelostar till våra vardagliga påläggsostar. På senare tid har det dessutom blivit vanligt att gårdar tillverkar och säljer egna ostar. Om man köper osten i en delikatess- eller ostbutik kan man få tips av personalen om vilka ostar som passar ens behov och smak. Det lönar sig att testa många så att man hittar sin favorit!